Stratenregister 's-Hertogenbosch

Om de beeldbank en andere gegevens (ook bij andere instellingen) op een eenduidige manier met straten te verbinden, is een stratenregister van 's-Hertogenbosch onontbeerlijk.

De Bossche Encyclopedie biedt al een schat aan informatie, maar niet de coƶrdinaten die we nodig hebben om bronnen ook geografisch te ontsluiten.

Wikidata wel, biedt zelf goede identifiers, en kan bovendien als hub fungeren - je kan er links naar o.a. de Bossche Encyclopedie en BAG in kwijt.

Bovendien kan je Wikidata ook vragen kunt stellen, zoals 'geef straten die verdwenen zijn' of 'geef straten die naar vrouwen vernoemd zijn'. Die gegevens kun je altijd downloaden, bijvoorbeeld als csv-bestand.

Straten in de beeldbank

In de beeldbank zijn 44.804 afbeeldingen met een open licentie (meest CC-BY-SA) opgenomen. Daarvan zijn er 31.296 waarbij een straatnaam wordt vermeld. Op een enkeling na konden we die met een Wikidata straat verbinden en op de kaart tonen.

Wikidata als stratenregister

Met deze query kan je alle Bossche straten, pleinen en hofjes opvragen uit Wikidata. De resultaten kan je als tabel bekijken, of op de kaart, of downloaden.

Bestaansperiode en vernoemingen

Op hicsuntleones.nl/straten is te zien in welke periode straten zijn aangelegd, en naar wie of wat een straat vernoemd is. Ook deze informatie komt van Wikidata en daar kan je ontbrekende informatie dus aanvullen.

Naamvarianten en schrijfwijzes

Op Wikidata kunnen naast het geprefereerde label ook alternatieve namen opgegeven worden. Het is zelfs mogelijk meerdere officiƫle namen op te geven en daarbij te vermelden van wanneer tot wanneer ze in gebruik waren. Zo is aangegeven dat het Wilheminapark van 23 februari 1942 tot 31 oktober 1944 Jeroen Boschpark heette (de Duitse bezetters stonden vernoemingen naar levende leden van het koninklijk huis niet toe).

Wil je data verbinden met Wikidatastraten, dan is het handig om zoveel mogelijk naamvarianten te kennen. In (historische) bronnen kunnen spellingen afwijken (Koorstraat / Choorstraat), afkortingen gebruikt worden (K. Kerkstraat), typefouten gemaakt zijn (Cicerostraaat), lidwoorden gebruikt zijn of verbindings-s'en zijn weggevallen of toegevoegd (Bleekerstraatje / Het Bleekers Straatje).

Alle schrijfwijzes die we tegenkwamen en waar we Wikidata niet mee lastig wilden vallen hebben we verzameld in een apart bestand. Steeds als we een dataset proberen te verbinden voegen we eerst alle namen van Wikidata samen met dit bestand. Daar houden we de te verbinden dataset dan tegenaan.

Komen we daarbij een schrijfwijze tegen die we nog niet kennen, dan voegen we die toe. Komen we eens straat tegen die nog niet op Wikidata staat, dan voegen we hem daar toe.

Meer lezen

De Bossche Encyclopedie bevat heel veel informatie straten, de panden die er staan of stonden en hun bewoners.

Wil je meer weten over het benoemen van straten in collecties in het algemeen, dan is de blog Van Oude Nieuwstraat tot Onbekendegracht - straatnamen in collectiedata een goed startpunt.